Bingolotto

Under 1990-talet var Bingolotto den självklara höjdpunkten på lördagen för mängder av svenska familjer. Man samlades framför TV:n för att umgås, spela bingo, och se på när Leif ”Loket” Olsson dränkte de som vann i priser av alla de slag. Bingolotto, mer än någonting annat, gjorde bingo till ett verkligt sällskapsspel som lockade hela familjen, ung som gammal. Även många som inte ens hade köpt en lott tittade och bingolotto bjöd ju på mer än bara bingo. Främst då dansbandsmusik, men det fanns även ett stort nöje i att se och höra folk bli glada och överraskade när de vann något speciellt fint pris.

Bingolotto började i Göteborgs lokal-TV 1989 och var en framgång, om än inte en gigantisk sådan. Egentligen fanns inte mycket som skvallrade om vad som skulle komma. Men när bingolotto debuterade på TV4 hösten 1991 så blev det snabbt uppenbart att något stort var på väg att hända. Och redan från början var det så att programmet hade fler tittare än man sålde lotter. I takt med att antalet tittare ökade förlängdes också sändningstiden: från att från början bara varit en timme till att 1993 nå sin slutliga längd på över två timmar.

1999 slutade Leif ”Loket” Olsson som programledare, och därefter har programmet stadigt tappat i popularitet. Bingolotto är inte längre något som samlar familjen framför TV:n varje lördag. Men ingen kan säga något annat än att bingolotto under hela 1990-talet gjorde väldigt mycket för svensk bingo. Landets bingohallar satte stadigt nya rekord, och intresset var på topp. På många sätt var bingolotto svensk bingos zenit, och det är tveksamt om vi någonsin kommer att nå upp till samma nivåer igen. Även om nätbingon stadigt ökar, så är det en bit kvar till rekordåren under första halvan av 1990-talet, då svenska bingohallar omsatte miljardbelopp.